Hoitoleikkaukset

  Puiden hoitoleikkaukset tehdään pääsääntöisesti kiipeilytekniikalla. Tilanteen niin vaatiessa, voidaan joskus käyttää myös nostokoria. Kun puuhun noustaan köysien avulla, se ei vahingoitu ja puunhoitaja pääsee lähelle työkohdettaan. Työjäljestä tulee hyvä, koska näin leikkaukset on mahdollista tehdä juuri oikeasta kohdasta ja oikeassa kulmassa.

  Hoitoleikkauksissa työvälineinä käytetään käsisahoja, oksasaksia ja -leikkureita, sekä tankosahaa. Näistä välineistä jää siisti ja sileä leikkauspinta.

  Ammattilainen tekee leikkaukset oikeaan vuodenaikaan ja huomioi puun kunnon ja puulajin. Silloin puulla on mahdollisuus kasvattaa leikkausten haavapinnat mahdollisimman nopeasti umpeen. Näin estetään lahon leviäminen.

  Haavanhoitoaineet ovat tarpeettomia. Niistä ei ole todettu olevan mitään hyötyä, joistakin on jopa haittaa.

  Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää nuorten puiden leikkauksiin. Nuorelle puulle tehtävillä rakenneleikkauksilla voidaan estää vanhan puun ongelmat. Näitä ovat esimerkiksi suuret ja vaaralliset, repeämisalttiit haarat ja oksat. Myös liikenteen tielle tulevat oksat pitäisi poistaa ajoissa, koska vanhana ja suurina oksien poistosta tulee liian suuria haavapintoja.

  Puut kasvavat rakennetussa ympäristössä ilman kilpailua, jota metsässä kasvavat puut käyvät jatkuvasti. Siksi rakennetun ympäristön puille tulee ongelmia ja rakennevikoja, jotka metsän puilta karsiutuvat luonnostaan.